Els objectius d’un projecte de plantació es veuen sotmesos, d’una banda, als condicionants climàtics i edàfics del lloc de plantació i, d’altra banda, als condicionants urbanístics. En darrer terme, però, resulten de la intenció paisatgística i ambiental del projectista i del promotor.
Aquests objectius, que s’han de predefinir i ordenar segons la seva prioritat en cada cas particular, són els següents:
- Millorar la qualitat ambiental del medi urbà.
- Millorar la qualitat ecològica del medi urbà, potenciant la biodiversitat urbana, especialment a partir de la fauna associada als vegetals o creant corredors biològics.
- Millorar la qualitat de vida i social en el medi urbà, tant pel valor simbòlic dels vegetals, especialment els arbres i les palmeres, com per la millora de la salut de les persones i del seu benestar.
- Naturalitzar i humanitzar els espais urbans:
- Contribuir a l’ordenació dels espais urbans afavorint la millora de la seva qualitat paisatgística i urbanística.
- Connectar els espais verds entre si, configurant un sistema de verd urbà (o sistema de parcs i vies arbrades) o creant corredors verds urbans.
- Integrar visualment i paisatgística els espais amb l’entorn.
- Optimitzar els treballs de manteniment, reduint els costos de manteniment.
- Tenir en compte els condicionants de seguretat, mediambientals, paisatgístics i urbanístics.
- Prevenir els desserveis o possibles efectes adversos dels elements vegetals, com ara les al·lèrgies o l’emissió de restes.
Respecte a la selecció d’espècies i cultivars en un projecte de plantació o en una replantació o reposició de falles, els objectius són:
- Garantir que s’obtinguin els efectes determinats en el projecte o en la replantació.
- Minimitzar les molèsties i els perjudicis als ciutadans i als béns que els elements vegetals, especialment els arbres i les palmeres, puguin ocasionar en un futur.
- Reduir els costos de manteniment.
- Mantenir el patrimoni vegetal de la població en un estat fitosanitari, estructural i estètic adequats.
Vegeu complementàriament l’apartat 4.3. Beneficis ambientals dels espais verds i el capítol 6. Criteris per a l’ambientalització dels espais verds de l’NTJ 01C Part 1: 2018 Criteris ambientals dels espais verds.
Informació extreta de l’NTJ01W Criteris de selecció dels elements vegetals en els projectes de jardineria.